Wednesday, 12 August 2015

COMPUTER AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR ALL BANK EXAMS

1. A ______ is approximately a million bytes.
a) Giga byte
b) Kilo byte
c) Mega byte
d) Tera byte
e) None of these

2. If you want to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a:
a) repeater
b) router
c) gateway
d) switch
e) None of these

3. What do you press to enter the current date in a cell?
a) CTRL + ; (semicolon)
b) CTRL + SHIFT + : (colon)
c) CTRL + F10
d) CTRL + F11
e) None of these

4. To make the number pad act as directional arrows, you press the ____ key.
a) Num lock
b) Caps lock
c) Arrows lock
d) Shift
e) Control

5. Press ____ to move the insertion point to the Address box, or to highlight the URL in the Address box.
a) ALT + D
b) ALT + A
c) SHIFT + TAB
d) TAB + CTRL
e) None

6. To move to the bottom of a document, press ____
a) Insert key
b) Home key
c) CTRL + End key
d) End key
e) None of these

7. Transmitting data in the form of light is called
a) Light Transmitter
b) Fiber glass
c) LTP
d) All of the above
e) None of the Above

8. ___ is the memory card which is conceptually related to the smart card but similar to video desk?
a) Debit card
b) Master card
c) Laser card
d) Credit card
e) None of the Above

9. Maximum Storage capacity of a DVD is _____
a) 17 GB
b) 15 GB
c) 16 GB
d) 10 GB
e) None of the Above

10. Which of the following operating system uses first 64 bit technology?
a) MS-DOS
b) Windows XP
c) Mac OS
d) Linux
e) None of the Above

11. A processing unit that coordinates networks and data communication is known as:
a) Control unit
b) CPU
c) Communications Processor
d) Data Coordinator
e) None of the Above

12. Two or more computers connected to each other for sharing information form a:
a) network
b) router
c) server
d) tunnel
e) pipeline

13. If a computer provides database services to other, then it will be known as:
a) Web server
b) Application server
c) Database server
d) FTP server
e) None of these

14. Technology used to provide internet by transmitting data over wires of telephone network is __
a) Transmitter
b) Diodes
c) HHL
d) DSL
e) None of these

15. Documents, Movies, Images and Photographs etc are stored at a:
a) Application Sever
b) Web Sever
c) Print Server
d) File Server
e) None of these

16. RAM consists of which of the following?
a) Conductor
b) Semi Conductor
c) Vaccum Tubes
d) Transistor
e) None of these

17. Who is the father of Internet?
a) Charles Babbage
b) Vint Cerf
c) Denis Riche
d) Martin Cooper
e) None of these

18. ______is process of Verification?
a) Access
b) Login
c) Logout
d) Authentication
e) None of these

19. Identify the odd one from the following?
a) CD/DVD
b) Floopy Disks
c) SD Disk
d) BIOS
e) None of these

20. USB is which type of storage device?
a) Primay
b) Secondary
c) Tertiary
d) All the above
e) None of these

21. Which program is run by BIOS to check hardware components are working properly while computer is turned ON?
a) DMOS
b) POS
c) CMOS
d) RIP
e) None of these

22. To identification particular location in storage area one have a:
a) Address
b) Password
c) Logic
d) Mouse
e) None of these

23. The following computer's memory is characterized by low cost per bit stored:
a) Primary
b) Secondary
c) Hard disk
d) All of the above
e) None of these

24. The following is true for Auxiliary Storage:
a) It has an operating speed far slower than that of the primary storage.
b) It has an operating speed faster than that of the primary storage.
c) It has an operating speed equivalent than that of the primary storage.
d) All of the above
e) None of these

25. ALGOL is the ____ language
a) High-level
b) Low level
c) Machine
d) All of the above
e) None of these

26. Which of the following is a logic circuit capable of forming the sum of two or more quantities?
a) Adder
b) Multiplier
c) Address
d) Access
e) None of these

27. Which of the following will not cut information?
a) Pressing Ctrl + C
b) Selecting Edit > Cut from the menu
c) Clicking the Cut button on the standard
d) Pressing Ctrl+X
e) None of these

28. MPG is a file extension of which type of files?
a) Audio
b) Image
c) Video
d) Flash
e) None of these

29. What is the full form of EXIF?
a) Exchangeable Image Fine Finish
b) Exchangeable Image File Format
c) Executable Image File Format
d) Executable Image File Finish
e) None of these

30. Which of the following can't spread virus?
a) An e-mail with attachment
b) A plain text mail
c) Downloading files over the web
d) All of the above
e) None of these

31. There is a new anti-virus software update available, when it is downloaded to your computer __
a) Everyday
b) Only in the night
c) When you next switch on your computer
d) All of the above
e) None of these

32. Numbers are stored and transmitted inside a computer in ___
a) Binary form
b) ASCII code form
c) Alphabets form
d) Numerical form
e) None of these

33. CPU capacity can be measured in
a) BPS
b) MIPS
c) MHz
d) MPI
e) None of these

34. "Zipping" a file means:
a) Encrypting the message
b) Compressing the message
c) Transfer the message
d) All of the above
e) None of these

35. What is the Super Computer developed in India?
a) CRAY
b) PARAM
c) CRAM
d) Both a and b
e) None of the above

36. Difference Engine invented by:
a) Charles Babbage
b) John McCarthy
c) Pascal
d) Newton
e) None of these

37. Doing research by using an online database instead of a printed set of similar information offers which of the following advantage
a) More current information
b) Easier to understand
c) Better charts
d) All of the above
e) None of these

Answers:
1) c; 2) a; 3) a; 4) a; 5) a; 6) c; 7) b; 8) c; 9) a; 10) d;
11) c; 12) a; 13) c; 14) d; 15) d; 16) b; 17) b; 18) d; 19) d; 20) c;
21) b; 22) a; 23) b; 24) a; 25) a; 26) a; 27) a; 28) c; 29) b; 30) b;
31) c; 32) b; 33) b; 34) b; 35) b; 36) a; 37) a.

1 comment:


  1. Great blog post. I used to be checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the closing phase :) I deal with such info a lot. I used to be seeking this particular information for a very lengthy time. Thanks and good luck.
    web portals development

    ReplyDelete